Spansk Skogssnigel Ägg

Hundar som söker efter Mördarsnigelägg

Efter att ha kommit på privatlektioner och tränat specialsök ett antal månader hos Micke Steinert så kontaktade Kristin Lindell honom sommaren 2019 och sa att hon fått en idé.


Hennes idé var att testa om det gick att träna hundar till att söka efter ägg från Spansk skogssnigel (Arion vulgaris). Micke blev direkt väldigt nyfiken och började planera för ett upplägg för att träna en snigelhund. Kristins träningskompisar Marie Koenen, Maria Laurin och Evalena Blücher ville såklart vara med. Vi kontaktade även Lennart Wetterholm på Hundcampus för att få hjälp, tips och idéer.


Alla fyra i projektgruppen gick sedan den 1-åriga kursen i specialsök på Hundcampus i Hällefors där de fick lära sig grunderna i specialsök och parallellt utföra tester och övningar för att träna en snigelhund.

Micke Steinert som också är lärare på utbildningen på Hundcampus och Lennart Wetterholm har haft många och långa diskussioner och gjort tester på sina egna hundar för att få fram det mest effektiva sättet för snigelsök.


Under ca ett års tid har gruppen tränat, testat och utvärderat olika typer av systematiska sätt att träna ytsök och i augusti 2020 hade vi pressvisning med väldigt bra resultat.

Under hösten och vintern har Micke Steinert och Lennart Wetterholm fortsatt med projektet för att kunna träna hundar som söker mördarsnigelägg på ett mer effektivt och säkert sätt.

Snart kommer hundar att utbildas på Hundcampus i Hällefors för att kunna arbeta med hög kvalitet och noggrannhet.


Spansk skogssnigel (Arion vulgaris) eller mördarsnigel som den också kallas observerades för första gången i Sverige 1975. Sedan dess har den förökat och spridigt sig så att den numera finns i nästan hela Sverige. Den har hittats så långt upp som Vilhelmina.


Genom att hunden söker och hittar ägg från Spansk skogssnigel så kan man minska beståndet i ett område avsevärt utan bekämpningsmedel eller nematoder.

Hundarna kan hjälpa till på plantskolor, odlingar, känsliga parker och privata trädgårdar.


Hundarna ska kunna söka av en yta och markera fynd av ägg från Spansk skogssnigel så att förare kan markera ut platsen för vidare sanering.

Hundarna ska även kunna markera ägg som är nedgrävda under jord.


Vid tester som vi gjort kan hundarna känna skillnad på ägg från Spansk Skogssnigel och vår inhemska art Svart Skogssnigel (Arion ater). Dessa arter är så nära släkt så att de kan para sig med varandra som då blir en hybrid.


Klipp från SVT

Artikel i Aftonbladet

Artikel i Brukshunden

Bild på Svarthuvad Snigel